Zajmuję się pozycjonowaniem stron internetowych. W lutym otworzyłem firmę i wprowadziłem nowy rodzaj usług - pakiety.
Zastanawiam się jak mam ustalić cenę tych pakietów - czy dobrym rozwiązaniem jest ustalenie ceny na podstawie ceny podobnych usług u konkurencji? A może lepiej wziąć pod uwagę koszty wykonania usługi i na tej podstawie ustalać cenę?
Zaznaczę tutaj, że chodzi o stawkę miesięcznego ryczałtu. Chciałbym ustalić stałe - sztywne stawki. Obecnie zaproponowałem cenę 260zł za pakiet w mniejszej wersji, 480zł za pakiet max. (przy czym robię promocję dla nowych klientów - pakiet max za pół ceny przez pierwsze 3 miesiące).
Info można znaleźć na http://polinfor.pl
Jest możliwość ustalania cen indywidualnie - dla każdej strony www jednak takie rozwiązanie mi nie odpowiada gdyż oznacza dodatkową pracę jaką muszę wykonać przy każdej stronie. Dodatkowym problemem jest to, że ostateczne koszty pozycjonowania są znane dopiero po rozpoczęciu pracy.
I ostateczne pytanie - czy z punktu widzenia firmy - klienta z góry ustalona i podana na mojej stronie cena jest bardziej zachęcająca niż obietnica indywidualnego ustalenia ceny?
Ja przez dlugi czas miałem problem z ustaleniem właściwej polityki cenowej w zakresie pozycjonownaia/tworzenia stron/programowania webowego.
Przeszedłem długą drogę od cen "studenckich" po obecne. I w przyszłości zamierzam je zmieniać. Nadal jednak uważam, że właściwe określenie ceny przy tego typu usługach zależne jest od wielu czynników i powinno być raczej ustalane indywidualnie. Chyba że tworzy się szablony w stylu: 5 godzin na grafike, 5 godzin na kodowanie, bez względu na efekt końcowy.
I ostateczne pytanie - czy z punktu widzenia firmy - klienta z góry ustalona i podana na mojej stronie cena jest bardziej zachęcająca niż obietnica indywidualnego ustalenia ceny?
Bardzo dobre pytanie. Okazuje się że jest tu duża różnica psychograficzna między firmami cechującymi się różną wielkością i wiekiem.
Gdy robiliśmy stronę oferującą pozycjonowanie: http://www.pozycjonowanie-stron-www.net/
Sądziliśmy że to wystarczy, aby zbierać zamówienia. Nic bardziej mylnego:) Promując tę stronę na wykupionych listach firm np. Kompass trzeba się było przygotować na to, że każdy klient chce być traktowany indywidualnie. Wyceniali sobie, patrzyli, ale potem i tak prosili o indywidualne oferty, dzwonili - słowem, znacznie więcej pracy niż się spodziewaliśmy.
Natomiast inaczej jest z małymi firmami. Tutaj świetnie sprzedaje się nasz autoresponder (system do email marketingu) http://www.fump.pl --> Nikt o nic nie pyta, ludzie po prostu wchodzą i kupują.
To tylko dwa przykłady, jednak można zauważyć iż jest tak w wielu przypadkach. Mała firma jest bardziej "klientem indywidualnym" i "konsumentem" (w sensie psychograficznym) niż większa.
Małe firmy są skromne, nie wymają tak wiele tłumaczenia, rozmów, indywidualnego podejścia jak większe lub starsze firmy.
I analogicznie jest z cenami, jeśli małe firmy - możesz pokusić się o stałe, jeśli większe - musi to i tak być logiczny algorytm, ale indywidualnie wyceniaj.
Każdy klient wymaga indywidualnej wyceny. Cena pozycjonowania zależy od:
- konkurencji na dane frazy;
- poprawności i techniki użytej przy zaprojektowaniu strony;
- oczywiście stosujemy rabaty przy zamówieniu większej ilości fraz, czyli szerokie pozycjonowanie suma summarum jest tańsze;
Zgadzam się z przedmówcą i chciałbym dodać jeszcze przede wszystkim o WYMAGANIACH klienta. Nie każdy chce być na 1 miejscu, niektórym wystarcza sama obecność w top10 i nie nalegają na zwiększenie pozycji.
U nas w firmie napisaliśmy sobie prosty kalkulator wyceniający frazy, nie działa on idealnie ale może dać ogólny przegląd sytuacji - Kalkulator - Pozycjonowanie Cennik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum