Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 8:08 pm Macie jakiś pomysł na promocję sprzedaży czekolady Lindt?
chodzi mi o jakąś idę atrakcyjnego, niekoniecznie racjonalnego, ale realnego dotarcia do klienta. Zakładam jako podstawę dla strategii tego produktu reklamę telewizyjną, nie wiem czy słusznie, ale moim zdaniem klasa wyższa średnia. Poza tym jakiś innowacyjny pomysł aby spenetrować rynek? Jakaś ? Z góry wielkie dzięki za mniej i bardziej ciekawe pomysły, bo grunt to dyskusja.
Strefy sprzedaży promocyjnej w supermarketach jeżeli już to w strefach z alkoholem (jeżeli te są wydzielone jak w Tesko), ale raczej nie... raczej za drogie. Wpadłem jeszcze na pomysł promocji sprzedaży w restauracjach i koktajl barach. W zasadzie na tym właśnie chcę się oprzeć. Myślę, że oprócz "softu" można zaproponować właścicielom reklamę na jakiejś ciekawej "aplikacji" internetowej, coś w stylu "alejkami dobrego smaku". Koszty trochę rosną, ale promocja nabrałaby na dynamice. Mój pomysł obleci? Czy trzeba go czymś wzbogacić? Jeżeli miałbym coś dodać to dodałbym raczej wyeksponowaną półeczkę w sklepach lokalnych. To by mogło zamknąć sprawę. Zgrabnie to połączyć i ubrać.
Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 11:53 am
Myślę, że promocja w restauracjach i coctail barach w połączeniu z działaniami w Social Mediach to bardzo ciekawy pomysł 'na czasie'. Jednakże zamiast półeczek w sklepach lokalnych, w tym targecie zdecydowałbym się na coś innego... Mmmm na razie mam pustkę w głowie, ale jak coś do niej trafi:) to napiszę:)
fajnie,
trochę męczy mnie jednak ten internet, nie wiem jak bardzo może to być atrakcyjne dla właścicieli koktajl barów i małych kawiarenek. Aplikacja musi być uczęszczana, tzn. musi dawać także jakąś korzyść ludziom, taki spacernik, tzn. miejsce gdzie możesz się dowiedzieć jakie kawiarenki są na drodze twojej wycieczki...to może być za mało dla "widza". Nie wiem, może jakaś gra??? Albo jakiś konkursik?
Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 12:30 pm
Wszystko zależy od posiadanych nakładów finansowych. Sam koszt zaprojektowania i zaprogramowania aplikacji jest spory. Jeżeli chodzi konkurs - dochodzą nagrody. Jeżeli gra - o dużo rosną koszta wytworzenia. Temat aplikacji ? Opisz dokładniej wszystkie zamierzenia odnośnie akcji, a wtedy będzie można łatwiej określić jej przedmiot, a zarazem temat.
no cóż, zastanawiam się czy dobrym pomysłem na reklamę Lindt byłoby połączenie promocji sprzedaży w koktajl i coffee barach z portalem promującym ciekawe miejsca na spotkanie towarzyskie czy randkę.
Z jednej strony będzie potrzeba pozycjonowania strony, z drugiej strony trzeba zachęcić właścicieli koktajl barów. Teraz myślę, jak przekonać tych drugich. Mógłbym ich przekonać dobrym, często odwiedzanym portalem. Myślę przy tym, że zamiast konkursu można dawać rabaty (grupowe zakupy) na desery w tych "barach" . Jestem coraz bardziej zadowolony...
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 5:06 am Dystrybucja czekolady?
Mi się od zawsze czekolada Lindt kojarzy z czymś ekskluzywnym, najlepszym. Odkąd pamiętam, to widziałem w TV zawsze reklamę Lindta, i aż ślinka ciekła.
I dlatego mam pytanie: czy ta firma szwajcarska ( o ile się nie mylę) chce zdobyć nowe kanały dystrybucji swego produktu? Czy Ty jesteś przedstawicielem handlowym tej firmy odpowiedzialnym za marketing?
Pytam z czystej ciekawości, i po to ażeby móc ewentualnie odpowiedzieć coś konkretnego na Twoje zapytanie. O ile się orientuję firma Lindt raczej nie miała nigdy problemu z finansami, i dlatego inwestowała w najdroższą reklamę telewizyjną. Skąd więc pomysł, żeby coś zmieniać?
A może zamiast typowych reklam (TV, radio) spróbować reklamy dźwiękowej w punktach, w których Lindt już sprzedaje czekoladę? Czytałem kiedyś fajny artykuł Harvard Business Review Polska, w którym opisano jak firma IMS, zajmująca się reklamą i marketingiem sensorycznym, znacznie zwiększyła sprzedaż produktu dzięki kampani reklamowej w miejscu sprzedaży.
Link do artykułu: http://www.hbrp.pl/biblio...ejscu-sprzedazy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum