Wysłany: Sob Lut 03, 2007 10:59 pm Sprzedaż i promocja sprzedaży
A więc niech zacznie się coś...
Witam, jestem przedsiębiorcą, który prowadzi agencję reklamową. Zajmuję się szeroko pojętą reklamą zewnętrzną zaczynając, głównie od druku wielkoformatowego do planowania i koordynowania kampanii reklamowych na nośnikach wielkoformatowych.
Ten temat ma zająć się odnalezieniem skutecznych form dotarcia do nowych Klientów jak i utrzymania już pozyskanych. Sprawa nie prosta...Klient otrzymał produkt w 100% dobry jakościowo, terminowo a nawet odroczony termin zapłaty...cóż więcej? Otóż pojawia się na rynku mnóstwo "drukarenek", które walczą o Klienta tylko cenami (jakość drugoplanowa...). Aby utrzymać się na rynku i przetrwać impas trzeba również zejść z ceną. Ale kiedy ma się produkt z górnej półki nie można konkurować z cenami "chińskimi", której jakość jest gorsza ale cena...
Dlatego zakładam ten temat licząc na Państwa wsparcie. Może przeżyliście już to i wiecie jak skutecznie walczyć z taką sytuacją? A może trzeba po prostu zmienić Klienta docelowego? Z dużych marketów, przedsiębiorstw na małe sklepiki, które są odbiorcą śladowych ilości ale za to płacą dużo więcej jako detaliści? Szukam czy też zastanawiam się pod kątem nowej strategii dla swojej firmy. Póki co nie mam powodów do narzekań bo raz przekonany Klient nawet jak odejdzie gdzieś indziej, raczej wraca i oczekuje jednak też jakości, którą u mnie miał. Lecz zawczasu chcę zapewnić sobie wzrost sprzedaży i ewentualnie zmienić strategię.
Liczę na sugestie. Może zakrojona kampania reklamowa w internecie przez mailing wsparta na rynku lokalnym kampanią outdoorową?
A może trzeba po prostu zmienić Klienta docelowego? Z dużych marketów, przedsiębiorstw na małe sklepiki, które są odbiorcą śladowych ilości ale za to płacą dużo więcej jako detaliści?
A co da taka strategia? Skoro chce Pan utrzymywać dobry jakościowo produkt, a jest dużo "drukarenek", które robią gorzej ale taniej... Mali klienci szukają najniższych cen, jakość jest na drugim miejscu. Więksi klienci stawiają na jakość, więc jeżeli naprawdę Pan ją ma, to wybrana grupa jest dobra... Trzeba "tylko" dobrze do nich dotrzeć i atrakcyjnie przedstawić ofertę (wychodząc od razu ze zniżką traci się szacunek klienta i traci się argument, który można wykorzystać do finalizacji umowy).
Dotarcie do klienta...
Czy ma Pan stronę www? Bez tego obecnie trudno skutecznie dotrzeć do klienta.
Bez tego trudno prowadzić e-marketing (bo niby gdzie tego klienta odsyłać z mailingu czy bannera - żeby zadzwonił :/
Mailingi tak, faxmeilingi - jeszcze lepiej w Pana przypadku... a już w ogóle najlepiej to przygotować porządną ofertę, wydrukować ją (w końcu to Pan robi, drukuje ) i przesłać tak w ładnej oprawie, jako oferta i próbka zarazem...
Utrzymanie klienta...
Są różne metody - najpopularniejsza, i taka bezpośrednia, to list powitalny, który przesyła się zaraz po pozyskaniu klienta (zamówieniu przez niego pierwszej usługi). Mało firm to stosuje, a jest to naprawdę bardzo przydatna rzecz...
Myślę, że kilka dobrych technik może Pan znaleźć w Kursie, jaki mój serwis przygotował dla biznesów usługowych (w szczegołności gabinetów masażu, klubów fitness, itp...) - ale jst tak kilka ciekawych pomysłów, które można przenieść na każdy rodzaj biznesu, oto link:
http://masaz.praktycznymarketing.pl
(jeżeli linki są zabronione, niech admin usunie - niemniej jednak nie znalazłem takiego zapisu...
Do utrzymania klienta służy również bez wątpienia takie narzędzie jak newsletter, czy biuletyn firmowy...
Chodzi o utrzymywanie kontaktu z klientem - w realnym świecie mogą to być nawet kartki z życzeniami, itp.
Piszę dużo o e-marketingu, bo akurat na tym koncentrują się moje zainteresowania... jeżeli byłby Pan czymś zainteresowany, to zachęcam do kontaktu...
Pozdrawiam
_________________ Piotr Zając
copywriter, konsultant ds. e-biznesu i e-marketingu
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 1:18 pm Re: Sprzedaż i promocja sprzedaży
szarman napisał/a:
pojawia się na rynku mnóstwo "drukarenek", które walczą o Klienta tylko cenami (jakość drugoplanowa...). Aby utrzymać się na rynku i przetrwać impas trzeba również zejść z ceną.
Na pewno nie powinieneś schodzić z ceną. Klient rzadko kiedy zna się na jakości. Z samej reklamy Twojej firmy trudno wywnioskować, jaką tak naprawdę masz jakość, chyba że w materiałach reklamowych manifestujesz mocno nastawienie na tę wysoką jakość.
Jednak bardzo często jakość jest oceniana przez klientów na podstawie ceny. To główny wyróżnik. Nawet w supermarkecie jak patrzysz na czekolady, to za tę najwyższej jakości uznajesz prawdopodobnie te:
+ najdroższe,
+ opakowanie ma design manifestujący wartości takie jak tradycja, luksus, elegancja, dystyngowanie itd.,
+ marka zachodnia lub udaje zachodnią,
+ nazwa manifestuje wartości jak wyżej.
Wniosek dla Ciebie: Utrzymuj wysokie ceny, a nawet podnoś je coraz wyżej. Nie psuj sobie rynku. Unikaj walki na rynkach takich jak Allegro, gdzie konkuruje się głównie ceną. Może zrób taki eksperyment na Allegro - gdy wszyscy mają niskie ceny, ty ogłoś się z ceną horrendalnie wysoką. Zdyferencjujesz, wyróżnisz swoją ofertę.
Cytat:
Może zakrojona kampania reklamowa w internecie przez mailing wsparta na rynku lokalnym kampanią outdoorową?
Zakrojona, czy nie zakrojona kampania;) To i tak kluczem będzie to, co w niej umieścisz. Przecież obydwaj wiemy, jako właściciele agencji reklamowych, że to nie forma, ale treść ma największe znaczenie. Forma może w niektórych przypadkach przydać się, aby przykuć uwagę, zainteresować, wywołać zdziwienie ("wow!, czegoś takiego jeszcze nie widziałem"). Ale forma nie sprzeda.
Zatem zastanówmy się tu może co chcesz zakomunikować. A formę dobierzemy potem. Wiadomo wszakże, że mailing jest dobry na wszystko;)
A więc niech zacznie się coś...
pozwól mi się nagadać. odniosłem wrażenie, ze nie masz wizji swojego biznesu. wizja to pierwszy krok w kierunku sukcesu jeśli wiąże się z pasją. potem ustalaj atrategię. już to robiłeś kiedy zaczynałeś. nie pytaj jak?, pytaj po co? mam za sobą kilka restrukturyzacji dla klientów i własny biznes. technik szukaj w podręcznikach. powodzenia. Piotr Michalak jest pasjonatem... lubię go czytać.
mam nadzieję "szarman", że Ciebie nie uraziłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum