Takie tematy juz byly na tym forum, wystarczy poszukac. generalnie jest to jedno z pierwszych pytan jakie stawia sobie kazdy sprzedawaca wiec na forum o marketingu musi byc ;]
Ja powiem od siebie, ze kazdy sposob jest dobry, z tym ze sa mniej lub bardziej efektywne, drozsze, tansze oraz te na ktorych rezultat trzeba duzo zapracowac
--
Chcesz się dobrze zareklamować? Nie wiesz jak to zrobić? Nasza agencja interaktywna chętnie ci pomoże!
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 2:31 pm Zerknij do Ardeum.pl
Zapraszam na naszego bloga, tam znajdziesz sporo inspiracji. Szczególnie polecam kategorię Marketing Internetowy
_________________ Inni tylko się chwalą, my dzielimy się wiedzą. Przeczytaj rzetelne teksty o marketingu na blogu Ardeum.pl i zobacz, co możemy dla Ciebie zrobić.
U mnie najlepiej sprawdza się prowadzenie bloga. Praktycznie każdego tygodnia kieruje do mnie klientów. Zamieszczam też sporo ogłoszeń w różnych portalach i serwisach.
Marketing szeptany i kampania Adsense. W tym pierwszym uważaj komu to zlecasz, nieodpowiedzialna osoba może wyrządzić Ci więcej szkód niż pożytku - ale w odpowiednich rękach jest to b. dobra metoda. Co do kampanii Adsese na początku warto skorzystać ze specjalnych kuponów obniżających twoje koszty reklamy o prawie 200zł (można je nabyć np. tutaj: http://www.kupony24.net/
email marketing jest wciąż najtańszą i najskuteczniejszą formą marketingu pod warunkiem, że robi się to dobrze i ma się dobrze zbudowaną listę mailingową.
wysłanie mailingu praktycznie nic nie kosztuje, a efekty mogą pozytywnie zaskoczyć.
Co prawda nie jestem Eryk, ale pozwolę sobie zabrać głos.
Ostatnio czytałam raport na temat reklamy internetowej i w niej właśnie e-mail marketing przedstawiony był jako najskuteczniejsza forma. W zestawieniu uwzględnione były także banery i wszelkiego rodzaju "wyskakujące" reklamy (pop up, video itp.). E-mail marketing miał skuteczność na poziomie 30%, pozostałe około 10-15% (odsetek osób, które klikały na linki zawarte w mailach). Źródła niestety nie zapisałam, ale jak tylko znajdę chwilkę, to podam linka.
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 12:13 pm
Marzena - zgadzam się z Tobą. Wśród reklam typu banner, popupy i inne starodawne dziwadła, e-mail marketing jest najskuteczniejszy. Ale co jeśli weźmiemy innego typu reklamy - adwords, media społecznościowe itd. Dlatego poprosiłem eryka, że skoro tak zachwala to niech przynajmniej całość swojej wypowiedzi oprze na konkretnych argumentach.
Zaczęłam szukać wyników jakichś badań odnośnie skuteczności, ale takich zawierających zarówno mailing, jak i adwords. Niestety nie natrafiłam na takie.
Dziś sprawdziłam newslettery, które trafiły do mojej skrzynki. Zazwyczaj otwieram około 50-70% z nich, około połowa z nich jest wystarczająco zachęcająca żeby kliknąć linka. Nie można tego uogólnić na wszystkich odbiorców, ale teraz widać, że coraz za ich tworzenie zabierają się osoby znające się na rzeczy. Czasy, w których cały newsletter to było tylko zdjęcie i cena odchodzą, na szczęście, do historii. Chociaż i takie kwiatki się trafiają.
Czy ktoś z was ma dostęp do wyników badań zawierających wyniki badań skuteczności różnych form marketingu?
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 12:13 pm
Widzisz, podałaś przykład opierając się tylko o swoje przekonania, doświadczenia. Ja na przykład na 100 maili/newsletterów otwieram 2 lub 3 (te w których faktycznie, z chęcią się zarejestrowałem typu IKEA). Reszta - do kosza (bez czytania nawet dokładnie tematu). Co do efektu - mam trochę odmienne zdanie - często trafiają do mnie maile niedopracowane, źle wyświetlające się, nie przygotowane treściowo. Generalnie - nie trafia to do mnie. ALE ZAZNACZAM - to jest moje prywatne zdanie. Jak ktoś wrzuci linkiem do badań, wtedy możemy dyskutować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum