Forum o marketingu :: Czy uważacie, że reklama na forach jest skuteczna?

FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Forum o marketingu Strona Główna » Promocja » Reklama » Czy uważacie, że reklama na forach jest skuteczna?

Czy uważacie, że reklama na forach jest skuteczna?
Autor Wiadomość

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Sro Lip 13, 2011 11:52 am   

Piotr R. Michalak napisał/a:
Post reklamowany - ludzie nie wchodzą na forum po to aby czytać reklamy. Ma to zatem niską skuteczność i jest irytujące, nie sprzyja stworzeniu pozytywnej więzi z klientami. Natomiast skuteczne jest reklamowanie niebezpośrednie, nazywam to "ukrytą reklamą" (opisuję w kursie www.uwolnijswojafirme.pl ). Czyli polecenie czegoś, wspomnienie o czymś powiązane merytorycznie z tematem. To co powyżej zrobiłem jest już reklamą ukrytą.

Zgodzę się z przedmówcą, że konkretne odpowiedzi na forach, dobre posty - to jest reklama.
Gdy założyłem moją firmę ( www.ententa.pl ) mając metaforyczne 300 zł w kieszeni, wszystkich klientów brałem z for internetowych. WSZYSTKICH. Wystarczyło że konkretnie doradzałem, pomagałem - to wykreowało mi markę, zachęcała do nawiązywania kontaktu, robiło pozytywne wrażenie.

Bo w reklamie też o wrażenie chodzi, prawda?:)

Bardzo trafna wypowiedź. Popieram w 100%.

"Marketing pośredni/ukryty", a przy tym autentyczny na pewno może dostarczyć firmie nowych klientów.

PS. Chciałem wypełnić ankietę, ale wyniki nie są już zbierane :(

nowoczesne meble kuchenne pruszków warszawa

makowka 
Użytkownik

Wysłany: Pon Lip 25, 2011 3:12 pm   Witam wszystkich

Z tego co widzę, rozszerzyliście wątek na temat reklamy na forach. W związku z tym, że rozwijamy nowe narzędzie marketingowe Ryder. pl, chciałabym Wam zadać kilka pytań i uzyskać Waszą opinię:

1. Czy będąc Użytkownikiem Ryder.pl, chciałbyś otrzymać poradnik ze wskazówkami, jak wykorzystać wszystkie możliwości i funkcje portalu?
2. Czy będąc Użytkownikiem Ryder.pl chciałbyś otrzymywać recenzje dotyczące Twoich ofert, aby skuteczniej promować swoje produkty i usługi?
3. Co myślisz o stworzeniu możliwości odpłatnego redagowania treści ofert za Ciebie i wystawiania ich na Ryder.pl, oraz na innych portalach ogłoszeniowych?

Dzięki Waszym wypowiedziom będziemy wiedzieli, czy warto powyższe funkcjonalności wprowadzić czy też z nich zrezygnować. Będę wdzięczna za odpowiedzi.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Pon Lip 25, 2011 11:56 pm   

1. tak
2. tak
3. zdecydowanie jestem na nie

makowka 
Użytkownik

Wysłany: Wto Lip 26, 2011 10:21 am   

It-spleen, byłabym wdzięczna gdybyś uzasadnił swoją odpowiedź, dlaczego nie? Ludzie często nie mają czasu na to, aby pisać oferty i wystawiać je na wszystkich portalach to po pierwsze. Po drugie, w naszym portalu są zamieszczane oferty, które nie zachęcają do zakupu, często zawierają zbyt mało informacji, brak jest języka korzyści. A sukces firmy w największej mierze zależy od umiejętności jej wypromowania i zdobycia klienta. Uważam, że proponując klientowi usługę profesjonalnego redagowania ofert, zwiększamy jego szansę na zdobycie zleceń. Co o tym myślisz?

Oczywiście klient sam decyduje czy chce z tej usługi skorzystać, czy też nie.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Wto Lip 26, 2011 6:08 pm   

Pytanie 1 - skąd pewność, że Wasze oferty (tzn. pisane przez Was) będą na odpowiednim poziomie.

Pytanie 2- na jakiej podstawie będziecie opisywać oferty ? Przyjmijmy, że chcę sprzedać autorski system CMS. Skoro mam wam go opisywać, nakreślać jego funkcje itd, a potem i tak czekać na Wasz tekst, zatwierdzić go i dopiero zamieścić i jeszcze za to zapłacić to wolę samemu to zrobić.

Poza tym jakoś nie jestem przekonany to pisania ofert aż nadto przesyconych językiem korzyści. I tak samo ludzie, jedni oczekiwać będą jedynie suchej oferty, inni tego, że są najlepsi, jeszcze inni krótkiej notki. A zdobycie informacji o preferencjach danego człowieka jest bardzo, bardzo trudne.

makowka 
Użytkownik

Wysłany: Sro Lip 27, 2011 9:37 am   

it-spleen napisał/a:
Pytanie 1 - skąd pewność, że Wasze oferty (tzn. pisane przez Was) będą na odpowiednim poziomie.

Pytanie 2- na jakiej podstawie będziecie opisywać oferty ? Przyjmijmy, że chcę sprzedać autorski system CMS. Skoro mam wam go opisywać, nakreślać jego funkcje itd, a potem i tak czekać na Wasz tekst, zatwierdzić go i dopiero zamieścić i jeszcze za to zapłacić to wolę samemu to zrobić.

Poza tym jakoś nie jestem przekonany to pisania ofert aż nadto przesyconych językiem korzyści. I tak samo ludzie, jedni oczekiwać będą jedynie suchej oferty, inni tego, że są najlepsi, jeszcze inni krótkiej notki. A zdobycie informacji o preferencjach danego człowieka jest bardzo, bardzo trudne.

Odpowiedź na pytanie 1 - a skąd wiesz, czy telefon, który kupisz będzie działał sprawnie? Najpierw musisz go wypróbować, jeśli okaże się chłamem, nigdy więcej nie skorzystasz z usług firmy, która go wyprodukowała. Trzeba coś sprawdzić, aby później móc to ocenić prawda? Więc pewności nie ma, pozostaje zaufanie.

Odpowiedź na pytanie 2 - więc jeśli miałbyś czas opowiadać o swoim produkcie, opisywać dokładnie wszystkie jego funkcje, to znaczy, że masz czas na stworzenie oferty samodzielnie, czyli nie do Ciebie jest skierowana ta usługa. Więc jeśli wystawiasz sam ofertę, możesz liczyć na recenzję, która jest bezpłatna. Proste. W dzisiejszych czasach prawie każda firma ma własną stronę internetową, więc wystarczy, że powie, który produkt chcą wypromować a my to zrobimy na podstawie chociażby tej strony internetowej.

Co do Twojej wątpliwości - oferty przesycone językiem korzyści nie są profesjonalne, tak samo jak te, które w ogóle się nim nie posługują.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Sro Lip 27, 2011 11:17 pm   

makowka napisał/a:
it-spleen napisał/a:

Odpowiedź na pytanie 1 - a skąd wiesz, czy telefon, który kupisz będzie działał sprawnie? Najpierw musisz go wypróbować, jeśli okaże się chłamem, nigdy więcej nie skorzystasz z usług firmy, która go wyprodukowała. Trzeba coś sprawdzić, aby później móc to ocenić prawda? Więc pewności nie ma, pozostaje zaufanie.

Odpowiedź na pytanie 2 - więc jeśli miałbyś czas opowiadać o swoim produkcie, opisywać dokładnie wszystkie jego funkcje, to znaczy, że masz czas na stworzenie oferty samodzielnie, czyli nie do Ciebie jest skierowana ta usługa. Więc jeśli wystawiasz sam ofertę, możesz liczyć na recenzję, która jest bezpłatna. Proste. W dzisiejszych czasach prawie każda firma ma własną stronę internetową, więc wystarczy, że powie, który produkt chcą wypromować a my to zrobimy na podstawie chociażby tej strony internetowej.

Co do Twojej wątpliwości - oferty przesycone językiem korzyści nie są profesjonalne, tak samo jak te, które w ogóle się nim nie posługują.

Ad. 1:) Z produktami jest inaczej. Wiesz, że telefon X ma funkcje Z, S i A i tego od niego wymagasz. Z pisaniem (tzn. generalnie z usługami) jest tak, że ludzie często jak już mają zapłacić za opis (specjalnie przygotowany), to wymagają cudu-gwiazdek, a na dodatek, żeby jeszcze to sprzedali mega, mega drogo. Pytanie, jest proste, czy więcej użytkowników uszczęśliwicie samym portalem (serwisem ogłoszeniowym), czy więcej Wam jednak przysporzą dodatkowe opcje w postaci pisania ogłoszeń. Bo, może zdarzyć się tak, że kilka osób skorzysta z płatnej oferty, nie spodoba im się i odejdą, a być może, gdyby sami sobie tekst napisali (+zobaczyli olbrzymie możliwości serwisu) to by zostali i zachęcili znajomych.

Ad. 2:) Skoro firma ma stronę WWW i na jej opis produktu, które mają sprzedawać, to po co im dodatkowe opisy ? A co jak nazywam się Kowalski i jestem informatykiem. Mam swoją stronę WWW i na niej swoje portfolio. Nagle stworzyłem cudo program i chcę go sprzedać, ale strona nie jest na to miejscem. Skąd wtedy weźmiecie opis ? Musi Wam go Kowalski napisać:)

Uprzejmie proszę droga 'makowka', abyś moich wpisów nie traktowała jako ataki, a raczej jako bardzo znaczące dla przyszłości waszego portalu opinie.

makowka 
Użytkownik

Wysłany: Czw Lip 28, 2011 9:57 am   

Ad. 1.

Zgadzam się z Tobą, łatwiej sprawdzić produkt niż usługę, ponieważ w przeciwieństwie do usługi, produkt możemy obejrzeć, tak jak napisałeś, zobaczyć jego funkcje, a usługi nie zobaczymy zanim nie zostanie wykonana. To mi przypomniało sytuację, kiedy poszłam zrobić tatuaż - zasugerowałam się opinią innych. Podobno był to najlepszy tatuażysta w mieście. Poszłam, zrobiłam, ale nie jestem zadowolona, tatuaż nie jest taki jak sobie wymarzyłam. Trudno, więcej do tego Pana nie pójdę. Proponowanie różnego rodzaju usług zawsze wiąże się z ryzykiem, jedni będą zadowoleni, inni nie. Po to właśnie pytam się innych o opinię, aby móc rozpatrzeć wszystkie za i przeciw i później zdecydować.

Ad. 2.

Czy zapoznałeś się z naszym portalem? Większość firm, które wystawiają produkty i usługi na naszym serwisie posiadają strony www, które również umieszczają w swojej wizytówce. Wiele firm korzysta z kilku portali ogłoszeniowych naraz po to właśnie, aby wypromować produkt (usługę) i dotrzeć z nim do jak największej liczby potencjalnych klientów. Naszym zamiarem nie jest tworzenie dodatkowych opisów na stronie firm, tylko tworzenie ofert i wystawianie ich na portalach ogłoszeniowych. Strona www danej firmy posłużyłaby nam jedynie jako źródło informacji, oczywiście to zależy od klienta i jego oczekiwań. Poruszyłam taki wątek ponieważ pisali do mnie klienci i pytali, czy możemy za nich tworzyć oferty. Ale nie mogę się sugerować kilkoma klientami. Aby wprowadzić jakąś usługę musi być ona przydatna dla większości. A co do informatyka, o którym wspomniałeś... Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie: w tym wypadku sprzedaż takiego produktu na stronie nie jest najlepszym pomysłem. My mamy zamysł pisania ofert i wystawiania jej na portalu ogłoszeniowym, jeżeli ktoś chce go sprzedać poza portalem ogłoszeniowym, to znaczy, że nie potrzebuje naszej usługi.

Jeżeli każdy by potrafił pisać teksty reklamowe, treści ofertowe, to copywriterzy nie mieliby pracy;)

It-Spleen - w żadnym wypadku nie odbieram Twoich wypowiedzi jako ataku. Cieszę się, że poddajesz moje pomysły krytyce, dzięki temu możemy zbijać swoje obiekcje i dojść do jakiegoś konstruktywnego rozwiązania.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Czw Lip 28, 2011 2:00 pm   

Ad.1. Dlatego ja wyraziłem swoją opinię - pomysł nie przypadł mi do gustu.

Ad. 2.
Większość = nie wszyscy

Moją poprzednią adnotację do 2, zupełnie źle odczytałaś. Chodziło mi o to, że skoro firma ma stronę WWW z opisami (pisanymi btw. przez copywriterów), to najczęściej po prostu kopiują oni ten tekst do ogłoszenia portalu, zyskując przy tym pewną spójność działań.

A co do Kowalskiego, to również nie takie było moje przesłanie. Popatrz: Kowalski ma WWW, ale chce produkt sprzedać poza stroną WWW. Ma swoje powody. Skąd weźmiecie wówczas opis tego produktu (w tym wypadku programu). Kowalski musi wam dostarczyć o nim informacji. Także traci czas, potem musi czekać na wasz opis, zaakceptować go i dopiero wdrożyć. Starta czasu. Woli zamiast wam opisywać produkt, napisać całą ofertę sam:).

makowka 
Użytkownik

Wysłany: Czw Lip 28, 2011 2:32 pm   

it-spleen napisał/a:
Ad.1. Dlatego ja wyraziłem swoją opinię - pomysł nie przypadł mi do gustu.

Ad. 2.
Większość = nie wszyscy

Moją poprzednią adnotację do 2, zupełnie źle odczytałaś. Chodziło mi o to, że skoro firma ma stronę WWW z opisami (pisanymi btw. przez copywriterów), to najczęściej po prostu kopiują oni ten tekst do ogłoszenia portalu, zyskując przy tym pewną spójność działań.

A co do Kowalskiego, to również nie takie było moje przesłanie. Popatrz: Kowalski ma WWW, ale chce produkt sprzedać poza stroną WWW. Ma swoje powody. Skąd weźmiecie wówczas opis tego produktu (w tym wypadku programu). Kowalski musi wam dostarczyć o nim informacji. Także traci czas, potem musi czekać na wasz opis, zaakceptować go i dopiero wdrożyć. Starta czasu. Woli zamiast wam opisywać produkt, napisać całą ofertę sam:).

Prawda, większość nie równa się wszyscy, dlatego też usługa nie jest kierowana do "wszystkich" tylko do konkretnej grupy odbiorców.

Jeśli Pan przeglądał niektóre oferty, powinien Pan zauważyć, że nie wszystkie są napisane w poprawny sposób. Być może jest to spowodowane właśnie brakiem czasu. Również nie wszystkie strony są pisane przez copywriterów.

Co do Kowalskiego, powiela Pan wpis, na który odpowiedziałam wcześniej. Jeżeli woli sam napisać ofertę - usługa nie jest kierowana do niego.

fn1984 
Użytkownik

Wysłany: Nie Sty 08, 2012 11:55 am   Teksty na forum

Teksty na forumto niezbyt skuteczna reklama internetowa w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Nie mniej implementacja efektywnych tekstówma duże znaczenie, np. przy pozycjonowaniu firmy w necie.

Pozdrawiam.

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Nie Sty 08, 2012 11:56 am   

Możesz mi wytłumaczyć po co tyle tych linków w jednym poście ? To jest kompletny bez gust.

Maurycy
Użytkownik

Wysłany: Pon Sty 23, 2012 3:59 pm   

Tak, to zdecydowanie jest lekka przesada. Nie skorzystałbym z firmy z tak nachalnym marketingiem. Ale kolega dodał wpis i już nawet na forum nie wróci. Nieźle ;]

it-spleen 
Użytkownik
it-spleen

Wysłany: Pon Sty 23, 2012 4:10 pm   

Szkoda, że brakuje tutaj tych adminów. Mimo tego karygodnego zachowania linki dalej zostają i zwiększają wartość linkowanej domeny...ah:(

Do2Go 
Użytkownik
Do2Go

Wysłany: Nie Mar 11, 2012 10:32 am   

Wracając do tematu - uważam, że reklama na forach jest skuteczna. Jednak pod pewnym warunkiem, który cały czas się przewija. Ja jednak, chciałbym zauważyć, że ten warunek jest bezpośrednio powiązany z korzyścią.

Jeśli tak jak wspomnieliście uda się utworzyć autorytet na forum pisząc wartościowe posty, będąc pomocnym w rozwiązywaniu problemów, to wiadomo - samoistnie dostajesz status guru forumowiczów :) Zatem w zasadzie to co polecisz, czy zanegujesz staje się opiniotwórcze i tak - to co będzie przez Ciebie polecone, np. link zaowocuje odwiedzinami na stronie z linka.

No i SEO - większość katalogów o wysokiej pozycji w google jest płatna, od 1 zł wzwyż. Forum jest darmowe. A można z niego wyciągnąć na prawdę wiele informacji.

Pomijając fakt reklamy stron www, czy własnego bloga - reklamujemy przede wszystkim siebie! :) I to jest moim zdaniem baaardzo wartościowe. W zasadzie jest to chyba najlepsza inwestycja na przyszłość.

Do mnie osobiście nie docierają posty reklamowe. Od razu wiem który to reklama, a który to wypowiedź odnośnie tematu. Rozumiem jednak te działania, bo wiem, jak trudno jest wypozycjonować daną frazę.

Odpowiedz do tematu