Forum o marketingu :: Czy uważacie, że reklama na forach jest skuteczna?

FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Forum o marketingu Strona Główna » Promocja » Reklama » Czy uważacie, że reklama na forach jest skuteczna?

Czy uważacie, że reklama na forach jest skuteczna?
Autor Wiadomość

Piotr Zając
Użytkownik

Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 3:55 pm   Czy uważacie, że reklama na forach jest skuteczna?

Witam

Chciałbym poruszyć wątek reklamy na forach dyskusyjnych.

Często zdarza się widzieć posty osób, które polecają stronę zaraz w pierwszym poscie - najczęściej jest to też jedyny post. Z reguły ani temat, ani treść nie są dobrze przygotowane, dlatego część osób (szczególnie stałych bywalców for) albo tam nie zagląda, albo zagląda po to, by "kąśliwie" odpowiedzieć...

W związku z tym, czy uważacie, że reklama na forum jest skuteczną metodą, czy raczej nie ma szans powodzenia?

Czy spostrzeżenia w poniższym artykule uważacie za trafne? A może macie jakieś własne doświadczenia na tym polu?

Artykuł: Przepis na skuteczny post reklamowy

Praktyczny i skuteczny marketing internetowy
Aktywni i kreatywni

marcin.pawlik
Użytkownik

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 4:30 pm   W tonie artykułu.

Witam, jestem nowym użytkownikiem, ale zainteresował mnie artykuł Pana Piotra Zająca.
Preparując post zgodnie ze wskazówkami w poniższym artykule, moja chęć zareklamowania pewnego serwisu powinna wyglądać mniej więcej tak:

Chciałbym poruszyć temat obsługi sprzedaży na aukcjach internetowych.

Wielu użytkowników wykorzystuje aukcje jako główny model sprzedaży. Obsługując kilkaset aukcji trudno ogarnąć wszystko swoją pamięcią. Dodatkowo wraz ze wzrastającą liczbą sprzedaży pojawiają się czasochłonne procesy przygotowania aukcji, kontaktów z klientami, obsługi wysyłek i kontroli płatności.
Istnieją programy automatyzujące te wielokrotnie powtarzane czynności.
Takim programem jest Sello, jest to program będący jak na razie w fazie publicznej bety, ale zapowiada się na udany produkt.

Bezpłatną wersję BETA można pobrać ze strony www.sello.pl

Program wspólpracuje z systemem sprzedaży Subiekt GT i przy pomocy Sello można wystawiać bezpośrednio z Subiekta dowolne towary. W Subiekcie obsługiwane są zamówienia i wystawiane faktury za towary sprzedane na aukcjach.

Chciałbym poznać opinię osób zajmujących się sprzedażą aukcyjną. Wartościowe byłoby porównie do innych programów tego typu oraz uwagi dotyczące funkcjonalności wersji beta. Mam wrażenie, że jest to doskonalszy program w porównaniu z konkurencją ale mimo to chciałbym poznać opinie innych użytkowików - być może coś mi umknęło.

-----------
Panie Piotrze,
Jeśli to możliwe prosze o uwagi.

Piotr Zając
Użytkownik

Wysłany: Sob Cze 09, 2007 3:28 pm   

Tekst za bardzo przypomina reklamę... nie można opowiadać o programie - trzeba zadawać pytania. Podać link i zapytać, czy ktoś używał tego programu i jak się sprawdza. Czy nikt nie miał z nim problemów (choć z tym trzeba uważać), itd...

Tutaj przedstawiłeś program tak, że od razu wiadomo, że wiesz o czym piszesz, i że nie pytasz, tylko przedstawiasz (reklamujesz)...

Cytat:
Wielu użytkowników wykorzystuje aukcje jako główny model sprzedaży. Obsługując kilkaset aukcji trudno ogarnąć wszystko swoją pamięcią.

Tak się zaczyna ulotkę reklamową... zacząłbym raczej:

"Mam taki problem i prosiłbym o propozycję jego rozwiązania...
Otóż prowadzę sprzedaż na allegro, na początku była to jedna aukcja, potem druga, a z czasem zrobiło się ich kilkaset (nie będę podawał linku, bo to nie istotne i nie chciałbym, żeby wyszło, że to reklama...).

Mój problem dotyczy tego, że chciałbym pomóc sobie w obsłudze tych kilkuset aukcji - wyeliminować powtarzające się problemy
[wymienić jakie].

Znalazłem taki programik: [link] ale nie chciałbym strzelać w ciemno.
Czy ktoś go już używał? Czy komuś pomógł rozwiązać opisane problemy?
[...]

i tak dalej...

czy widzisz różnicę?

---

jeżeli chcesz, mogę pomóc Ci przygotować taki tekst - jestem copywriterem.

Jak widać NLP na wiele się tu nie zda - potrzebne jest lekkie pióro i pomysł...

Pisz na pw lub na info at praktycznymarketing.pl

Praktyczny i skuteczny marketing internetowy
Aktywni i kreatywni

Barbara 
Użytkownik

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 3:07 pm   

Piotr Zając napisał/a:
W związku z tym, czy uważacie, że reklama na forum jest skuteczną metodą, czy raczej nie ma szans powodzenia?
Myślę, że gdyby taka forma reklamy nie była skuteczna, to nie byłoby Ciebie tutaj (i mnie również ;) ). Oczywiście należy pamiętać, że o skuteczności reklamy na forum decyduje jej forma oraz właściwy wybór tematyki forum, na którym chcemy się reklamować.

Cytat:
Czy spostrzeżenia w poniższym artykule uważacie za trafne? A może macie jakieś własne doświadczenia na tym polu?
Jako osoba współtworząca forum o reklamowaniu stron internetowych zmuszona jestem do czytania dużej ilości postów i muszę przyznać, że coraz częściej zawierają one dobrze przygotowane przekazy reklamowe. Jednak myślę, że doświadczeni Internauci są w stanie je wyróżnić i nie klikają bez zastanowienia w zawarte w nich linki. Stąd też można by było podważać skuteczność tej metody reklamowania, gdyby nie fakt, że aktywne linki umieszczone w postach pomagają w wypozycjonowaniu strony.

Forum o reklamowaniu stron
Tworzenie stron i e-biznes

Kuririn 
Użytkownik

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 2:05 am   

Moim zdaniem najlepsza reklama na forach to: adres strony w stopce i dużo sensownych postów. A taki post reklamowy w końcu zniknie w gąszczu archiwalnych tematów. A to tego adresu w stopce jeszcze. Jeśli zbudujesz sobie już pewną markę na forum (jako osoba) to niedługo sami użytkownicy będą odsyłali do twojej strony innych użytkowników. Oczywiście jeśli strona jest powiązana tematycznie z forum i ma dobrą treść.

Gdzie są pieniądze

Piotr R. Michalak 
Administrator

Wysłany: Czw Sty 17, 2008 9:29 am   

Post reklamowany - ludzie nie wchodzą na forum po to aby czytać reklamy. Ma to zatem niską skuteczność i jest irytujące, nie sprzyja stworzeniu pozytywnej więzi z klientami. Natomiast skuteczne jest reklamowanie niebezpośrednie, nazywam to "ukrytą reklamą" (opisuję w kursie www.uwolnijswojafirme.pl ). Czyli polecenie czegoś, wspomnienie o czymś powiązane merytorycznie z tematem. To co powyżej zrobiłem jest już reklamą ukrytą.

Zgodzę się z przedmówcą, że konkretne odpowiedzi na forach, dobre posty - to jest reklama.
Gdy założyłem moją firmę ( www.ententa.pl ) mając metaforyczne 300 zł w kieszeni, wszystkich klientów brałem z for internetowych. WSZYSTKICH. Wystarczyło że konkretnie doradzałem, pomagałem - to wykreowało mi markę, zachęcała do nawiązywania kontaktu, robiło pozytywne wrażenie.

Bo w reklamie też o wrażenie chodzi, prawda?:)

Paolka 
Użytkownik

Wysłany: Pią Maj 09, 2008 10:16 pm   

Witam również jestem tu nowa:)

Zgadzam się co do linków w stopce jako najmniej inwazyjnej reklamy na forum. Ale nie oszukujmy się. Reklamy na forum jako element obecnego buzz marketingu to jedna z najlepszych reklam. Spora liczba użytkowników, tętniące życiem forum...nic lepszego nam sie przydażyć nie może. A co najlepsze...akcja zupełnie darmowa - o ile ktoś sie umie z tym obchodzić :wink:

MagdaBuraczewsk 
Użytkownik

Wysłany: Czw Sie 07, 2008 11:27 am   

nie ulega wątpliwości, że promowanie na forach internetowych jest dość cennym sposobem i może odnieść zamierzone rezultaty, oczywiście o ile umiejętnie podchodzi się do tematu i zna się kilka praw, którymi rządzą się fora internetowe, a także sama idea promowania na forach.

Wiadomo, że internauta aktywnie uczestniczący w dyskusjach forum, a do tego pasjonat tematu, któremu poświęcone jest forum nie będzie czytał postów, które już w tytule zawierają reklamę i do tego nachalną. Duże prawdopodobieństwo, że w ogóle nie zajrzy do takiego postu. Przecież przychodzi na forum, żeby porozmawiać o rzeczach, które go interesują, a nie oglądać reklamy.

Jeśli już uda się nam dobrać "fajny" i wciągający nagłówek do postu, to osiągniemy połowę sukcesu - internauta wejdzie do środka i od tego, co tam zobaczy - przeczyta, zależy czy zechce odwiedzić także promowany serwis. Aby tak się stało tekst postu nie może być jedną wielką reklamą, w ogóle nie powinien być reklamą i od wstępu głosić przewagi nad konkurencją.

To, co może wpłynąć na czytelnika forum to np. mądre podejście do sprawy (oczywiście o tematyce mieszczącej się w dziedzinie forum - przecież pisanie o aparatach fotograficznych na forum poświęconemu telewizorom nie ma najmniejszego sensu) - warto pokazać, że znamy się na rzeczach, o których piszemy i że nie piszemy o nich tylko dlatego, że założyliśmy sobie tanią promocję.

W poście możemy radzić, inspirować i kreować się na wiarygodnego eksperta, a jeśli do tego będziemy mieli lekkie pióro i wydamy się w pełni naturalni i ludzcy, to możemy być pewni, że uczestnicy forum będą nas czytać i chętnie zaglądać w polecane przez nas miejsca.

:smile:

Opinie ostatecznie są kształtowane przez uczucia, nie rozum.

mjwielobob 
Użytkownik

Wysłany: Sob Sie 16, 2008 12:26 am   

chmm, reklama na forum...

parę moich uwag:
1. link na forum - zawsze to jakaś wartość pozycjonująca
2. pierwszy post i polecanie swojej działalności nie jest aż tak śmieszne, jak udawanie kogoś innego
przykład z mojej branży: na największym forum specjalistycznym 2 posty użytkowników, kt. to jedyne posty na tym forum:
- użytk.1: hej, ostatnio chodzę do nowej szkoły jogi XYZ
- użytk.2: hej, ja też tam pomykam. jest rewelacyjna. oto strona www: ........
No myślałem, że pęknę :wink:
3. no i tu powtórzę się za przedmówcami - z mojego skromnego doświadczenia reklamowego :smile: wychodzi na to, że na forum specjalistycznym najlepszą reklamą są wypowiedzi eksperckie z linkiem podanym w stopce --> to też już temat po części na inny wątek, który bardzo mnie interesuje - personal branding - marka osobista
chętnie poczytam jak ktoś ma doświadczenia / przemyślenia w tym zakresie
4. a po czwarte - nie wiem jak w Waszych branżach - ale w mojej nie przeceniałbym reklamy (mniej czy bardziej subtelnej) na forach
choć z drugiej strony - raczej nie zaszkodzi

serdecznie pozdrawiam
Maciek

Odpowiedz do tematu