Wysłany: Czw Lut 02, 2012 9:33 pm
Marketing bezpośredni to bardzo dobry środek marketingowy, trzeba tylko pamiętać o sporej liczbie zasad jego używania. Przede wszystkim o badaniu preferencji klienta (segmentacja, geolokalizacja, personalizacja). Po drugie należy analizować działania w trakcie i po zakończeniu pewnych kwestii. Po trzecie należy pamiętać, że marketing bezpośredni to nie tylko mailing:).
ja zauważyłem, że przyjęło się mówienie o emailingu - mailing. Według mnie mailing to tradycyjny mailing pocztowy- narzędzie, które według mnie ma obecnie ogromny potencjał.
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 11:57 pm
Nie bardzo rozumiem i sens Twojej wypowiedzi i jej zawartość. Mówisz o mailingu - ok. Że skuteczny - ok ? Pytanie tylko na jakiej podstawie tak sądzisz ? Dlaczego ? Rozwiń swoją wypowiedź.
Witam, wszystkich. Najlepszą formą reklamy w internecie jest pozycjonowanie fraz, dotyczących danej działalności. Jest bardzo dużo promocji z których warto skorzystac. Tak aby np: firma znalazła się na najwyższej pozycji w wyszykiwarce-google.
Nie bardzo rozumiem i sens Twojej wypowiedzi i jej zawartość. Mówisz o mailingu - ok. Że skuteczny - ok ? Pytanie tylko na jakiej podstawie tak sądzisz ? Dlaczego ? Rozwiń swoją wypowiedź.
chodziło mi o to, że obecnie przy tak częstym wykorzystywaniu emarketingu a w szczególności emailingu, mailing pocztowy może okazać się ciekawą alternatywą. Głównie względu na formę- osoba do której wysyłamy taka korespondencje odbiera to jako coś osobistego. Może trzymać w dłoniach materiał, który czyta; może otrzymać próbkę i zapoznać się wyglądem, kolorystyką, wykonaniem i chyba najważniejszy plus tego typu narzędzia marketingu bezpośredniego- nie otrzymuje takich przesyłek wiele (nie mówię tu o ulotkach ale o spersonalizowanych listach i ofertach)
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 12:05 pm
Masz rację. Poruszyłeś ciekawą alternatywę, która wydaje się być na prawdę interesująca. Posiada tylko kilka minusów typu: większe koszty, więcej pracy (typowo fizycznej - drukowanie, naklejanie itd.), dostęp do większej liczby danych (nie wystarczy formularz z miejsce na maila, tylko potrzeba, aby użytkownik podał wszystkie swoje dane (coraz bardziej chronione)).
Z drugiej jednak strony - (sampling) próbki, kupony, darmowe rabaty itd., które klient namacalnie może dostać i co więcej (nie zdarza się to za często), powoduje u niego efekt 'WOW, zostałem doceniony. Jestem dla nich ważny'.:)
Do minusów mailingu pocztowego dodałbym jeszcze czas realizacji.
Zgodzę się, że koszt dotarcia do klienta jest wyższy (opłaty pocztowe). Porównując natomiast skuteczność bardzo często okazuje się, że jednak mailing pocztowy przynosi więcej korzyści.
Wystarczy porównać liczbę kliknięć w linki do response (informacji zwrotnej- w różnej postaci sms, email, tradycyjna karta zwrotna) w przypadku mailingu pocztowego.
mogę posłużyć się tylko moim doświadczeniem
mailing pocztowy response około 10 %- przy dobrze przygotowanych akcjach i odpowiednio dobranej grupie docelowej- dodam tylko że najwyższy respons jaki udało mi się osiągnąć to 47% (kilka lat temu, w specyficznej branży)
kliknięcia w link 2-3% baza również precyzyjnie dobrana
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 12:30 pm
Przy dobrze przygotowanym mailingu w Internecie, współczynnik klikalności to 14-16%.
Jak mówisz z doświadczenia, przy pocztowym można dojść nawet do 47-50%. Trzeba sobie tylko zadać pytanie o zwrot z inwestycji:). Ale to już każdy musi na danym przypadku akcji marketingowej rozważać.
oczywiście, że tak.
Stosuje obie formy marketingu bezpośredniego. Chodziło mi raczej o pokazanie, że direct mail może być ciekawą alternatywą dla emailingu. Oba narzędzia doskonale również uzupełniają się nawzajem.
w 2011r organizowałem spory event, który reklamowały hostessy przebrane za policjantki, efekt był taki iż ludzie sami podchodzili i wyrywali ulotki dla hostess i z zawzięciem czytali zawartość. Do swoich akcji wykorzystywałem: targowiska, centra handlowe, dyskoteki, inne imprezy masowe. Dziewczyny łącznie w ciągu 4 tyg rozniosły prawie 100 000 ulotek rekord padł na jednej imprezie w ciągu 6 godzin 6 policjantek rozniosły prawie 15 000 ulotek skuteczność przypuszczam ok 100%
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum