Witam, nie wiem czy w dobrym dziale pisze moj temat, jezeli nie to przepraszam.
Mam pytanie dotyczące branży w której się obracam, jestem właścicielem piekarni, słyszałem, czytałem o wpływie kolorów na różne biznesy, np banki często na zielono i niebiesko bo kolory odnoszą się do pozytywnych emocji, oglądałem dokument o więżniach w stanach zjednoczonych ubieranych na różowo, czytałem o drużynach piłkarskich odnoszących sukcesy, które mają w swojej kolorystyce czerwony.
Zastanawiam się nad wprowadzeniem kolorów zielonego i niebieskiego, do loga mojej piekarni i co ważne chciałbym aby torebki na pieczywo krojone miały właśnie takie pomieszanie kolorów( do tej pory były to kolory: pomarańcz wpadający w brąz oraz czerwony na torebkach), zastanawia mnie jednak to czy wprowadzenie właśnie tych kolorów będzie miało pozytywny wpływ na wybór przez konsumentów własnie tego pieczywa, ciekawe jest to że spotkałem się z kolorami zielonymi na pieczywie ale raczej z niebieskimi nie.
Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat.
dziekuje!
Może powinieneś poczytać o tym, które kolory pozytywnie wpływają na apetyt? Niebieski to kolor melancholii, więc raczej nie nadaje się do jedzenia. Poprzednia kolorystyka, tzn. czerwony, beżowy, brążowy pobudzają kubki smakowe do pracy i dlatego też są stosowane np. w restauracjach. Żółty, pomarańczowy i oczywiscie słodki różowy również zachęcają do posiłku. Nie jestem jednak przekonany co do tego niebieskiego i zielonego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum