Forum o marketingu :: popup w cms'ach - joomla, e107

FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Forum o marketingu Strona Główna » Inne » Rozmowy na inne tematy » popup w cms'ach - joomla, e107

popup w cms'ach - joomla, e107
Autor Wiadomość

Nuntaro 
Użytkownik
Nuntaro

Wysłany: Pią Lut 15, 2008 12:16 pm   popup w cms'ach - joomla, e107

Czy ktoś ma doświadczenia z umieszczaniem skryptu popupa w cmsach takich jak joomla czy e107? Gdzie umieścic kod?

Tomasz Białko 
Użytkownik

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 11:39 am   

Poszperałem trochę i znalazłem coś takiego...

Joomla:

"In joomla Administrator area go to : Site>GlobalConfig. Here for : Default WYSIWYG Editor choose No WYSIWYG editor,then click on the save button.Now you can place your javascript"

e107:
http://wiki.e107.org/?tit...t_to_your_pages

Sprawdź to proszę i daj znać, jak poszło :)

Nuntaro 
Użytkownik
Nuntaro

Wysłany: Sro Lut 20, 2008 12:14 am   

Co do joomli - zmieniłem domyślne ustawienia edytora i.. działa. Żeby było śmieszniej przywróciłem je i.. też działa. Wystarczy w domyślnym szablonie wybrać przycisk "edytuj html" i wstawic kod po znaczniku <body>...
Gorzej z e107. Początek artykułu na wiki wygląda mi na prosta instrukcję:
"Aby dodać własny kod JavaScript do twoich stron, umieść go w pliku: e107_files /user.js. Ten plik domyślnie jest pusty i automatycznie jest ładowany w sekcji nagłówka wszystkich stron e107. "
Niestety, choć umiesciłem kod w tym pliku nic sie nie wyświetla...
Jak rozumiem przykładowy skrypt zaprezentowany na wiki ma jednak inną konstrukcję... aby spróbowac wybrałerm prostszy
Kod:
<body OnLoad="alert('Tym okienkiem sie nie przejmuj - to tylko sprawdzian działania java-script w cms'ie :) \n');">
.. i nic. Spróbuję pomyślec gdy będe w stanie, za dnia ;P (Znacznik <body> występuje w e107 jedynie w definicji stylów. Wszystie indexy, które znalazłem sa puste).

Za to przy okazji przekonałem się, żew wordpressie należy umieścić skrypt w pliku header.php używanego szablonu... (w podglądzie w Total Commanderze nie widziałem treści ale po ściągnięciu na dysk zobaczyłem... może to samo dotyczy plików w e107 bo używałem Totala do podglądania...)

Tomasz Białko 
Użytkownik

Wysłany: Sro Lut 20, 2008 7:08 am   

Nuntaro napisał/a:
Co do joomli - zmieniłem domyślne ustawienia edytora i.. działa. Żeby było śmieszniej przywróciłem je i.. też działa. Wystarczy w domyślnym szablonie wybrać przycisk "edytuj html" i wstawic kod po znaczniku <body>...

No i fajnie :)

Nuntaro napisał/a:

Gorzej z e107. Początek artykułu na wiki wygląda mi na prosta instrukcję:
"Aby dodać własny kod JavaScript do twoich stron, umieść go w pliku: e107_files /user.js. Ten plik domyślnie jest pusty i automatycznie jest ładowany w sekcji nagłówka wszystkich stron e107. "
Niestety, choć umiesciłem kod w tym pliku nic sie nie wyświetla...

Musisz pamiętać o tym, że kod JS w osobnym pliku ma inną postać niż bezpośrednio w kodzie strony. Nie ma np. tagów <script></script> Najlepiej byłoby znaleźć plik z nagłówkiem, tak jak w wordpressie

Nuntaro napisał/a:

Za to przy okazji przekonałem się, żew wordpressie należy umieścić skrypt w pliku header.php używanego szablonu... (w podglądzie w Total Commanderze nie widziałem treści ale po ściągnięciu na dysk zobaczyłem... może to samo dotyczy plików w e107 bo używałem Totala do podglądania...)

Programy typu TotalCommander i jego odpowiednik pod linuksa... Crusader w podglądzie chcą być tak sprytne, że próbują naśladować przeglądarki i wyświetlać odpowiednio sformatowany plik. Zamiast podglądu używaj edycji i będziesz widział treść :)

Odpowiedz do tematu