Wysłany: Pią Gru 07, 2007 3:53 pm Sposoby badania skuteczności
Interesuje mnie, czy badacie w ogóle skuteczność swoich stron/tekstów reklamowych?
Zastanawia mnie to przede wszystkim ze względu na słabe zainteresowanie http://rotator.netigo.pl i ciekaw jestem, czy korzystacie z innych narzędzi, czy w ogóle was nie interesuje skuteczność?
- Ludzie być może wolą w jednostce czasu stworzyć 2 osobne strony, niż jedną optymalną. Optymalizowanie zabiera czas.
- Rotator nadaje się do analizowania tekstów, a czy można nim sprawdzać skuteczność layout, design, grafiki?
- Opracowywanie dwóch tekstów, grafik itd. jest kosztowne i czasochłonne.
- Małe firmy często mają zbyt małą liczbę odwiedzin i sprzedaży, aby opłacało się optymalizować. Natomiast warto optymalizować przy dużych odwiedzinach, bo różnice w przychodach będą zauważalne i odczuwalne.
- Nie w każdej branży i nie na każdej stronie możliwa jest optymalizacja. Przykładowo: www.ententa.pl - firma usługowa - jak sprawdzać skuteczność sprzedaży? ewentualnie poprzez przekierowanie na stronę kontaktową... a jeśli chciałbym badać po wysłanych formularzach kontaktowych - jest to możliwe?
Ok, a jak mogę testować skuteczność sprzedaży w firmie usługowej?
Przyjrzyj się proszę stronie http://ententa.pl/Skontaktuj_Sie.php , możesz wysłać wiadomość. Strona się bodajże przeładuje i formularz zostanie zastąpiony informacją o wysłanej wiadomości. Czy w ten ostatni krok można wpiąć Rotatora, aby zmierzył skuteczność rozumianą jako wysłane formularzem wiadomości?
Jeszcze dodatkowo, idealnie by było gdybym dzięki Rotatorowi wiedział z której wersji strony zostało wysłane zapytanie ofertowe. Wtedy mógłbym ocenić skuteczność sprzedażową, bo już żaden system - tylko ja - wiem które zapytanie przekształca się w sprzedaż, a które nie... Jest to osiągalne?
Przyjrzyj się proszę stronie http://ententa.pl/Skontaktuj_Sie.php , możesz wysłać wiadomość. Strona się bodajże przeładuje i formularz zostanie zastąpiony informacją o wysłanej wiadomości. Czy w ten ostatni krok można wpiąć Rotatora, aby zmierzył skuteczność rozumianą jako wysłane formularzem wiadomości?
mozna wpiac Rotatora w ostatni krok jako wywolanie Akcji Niejawnej.
Podaje się wtedy w parametrze jakiej to akcji dotyczy.
W podobny sposób Rotator jest zainstalowany na stronie uwolnijswojafirme.pl.
Funkcjonalność niejawnego wywołania akcji została dodana, gdyż protokuł HTTP nie pozwala przekierować formularz na inna domenę ze względów bezpieczeństwa.
Chodzi o dane przekazywane metodą POST.
Jezeli chodzi o drugą cześć pytania.
Jezeli zostana przygotowane 2 wersje zapytań ofertowych, ktore przekieruja na akcje niejawna, to w systemie - w statystykach - bedzie widac ktora wersja oferty jest bardziej optymalna.
Dzięki za wyjaśnienia! Jednak dalej to wszystko skomplikowane dla osoby nietechnicznej :-) Dlatego zachęcam, abyście sprzedawali n.Rotatora razem z usługą wdrożenia lub ewentualnego przeszkolenia. To może oznaczać konieczność:
- stałej współpracy z klientem,
- sprzedaży dla zamożniejszych firm,
...ale - dlaczego nie? W końcu zamożniejsze firmy będą spełniały mój magiczny warunek dużej oglądalności na stronie. To może być nawet Merlin.pl, Allegro.pl, Lot.pl czy Empik.pl ...
A z Twoich usług, Daniel, w zakresie n.Rotatora w nowym roku zapewne chętnie skorzystamy. Tworzą się nowe strony i teksty. Dzięki za dotychczasowe wdrożenie (z którego wiem, że nie w pełni skorzystałem...)
A z Twoich usług, Daniel, w zakresie n.Rotatora w nowym roku zapewne chętnie skorzystamy. Tworzą się nowe strony i teksty. Dzięki za dotychczasowe wdrożenie (z którego wiem, że nie w pełni skorzystałem...)
No własnie. A przecież wystarczy stworzyć drugą wersje oferty dla uwolnijswojafirme.pl i wprowadzić ją w Panelu administracyjnym. Ile moze to zajac czasu ? 1H ?
Obecnie widać tylko na ile jest skuteczna obecna oferta. A przecież wystarczyłoby stworzyć nową ofertę w której można po prostu zmienić czcionkę, zmienic lekko formę tekstu, kolory + dodanie jakiejś dodatkowej grafiki.
Mysle, ze jest tak jak piszesz - kazdy stara sie pozyskac jak najwieksza ilosc klientow, nie zwracajac uwagi na to jak opisuje to, co chce sprzedac.
Proponuję przeanalizować sens stosowania n.Rotatora na przykladowych danych.
Jezeli masz oferte, ktora jest skuteczna np. na 1%, to z 10000 odwiedzajacych skorzysta z niej 100 osob. Jezeli zwiekszysz ilosc odwiedzin o 100%, to potencjalnie o tyle samo zwiekszy sie ilosc osob korzystajacych z oferty - czyli bedzie 200.
A przeciez wystarczyc stworzyc inna oferte, ktora moze zwiekszyc skutecznosc do 5%.
Czyli ilosc osob korzystajacych zwiekszy sie 5 razy !! A przeciez masz jeszcze w zapasie 95% na polepszanie oferty. Nie mówiąc o tym, ze mozesz stworzyc rózne oferty pod różne osoby. W ten sposób z 1-ej oferty przyjdzie 1%, z 2-giej - 3%, z trzeciej - 2%.
I suma-sumarów wyjdzie 6%.
Zwiekszenie liczby odwiedzajacych o 100% jest chyba trudniejsze niz napisanie oferty, ktora bedzie skuteczniejsza o 500% ?
To nie jest takie proste jak piszesz. Opracowanie nowego tekstu oferty to jest koszt mój lub pracy copywritera. Jeśli klient mi płaci za doradztwo a mojemu copywriterowi za pisanie, to zarabiam na tym X zł. Na ofercie Uwolnij... zarabiam co miesiąc Y zł. I widać, że nawet gdybym zarabiał 5 razy Y, to mogłoby być umiarkowanie opłacalne, bo Uwolnij... to produkt niszowy, skierowany do wąskiej grupy, z bardzo małym budżetem na reklamę. Więc bardziej opłaca mi się zaangażować w pisanie dla klientów niż w poprawianie tej oferty. Dlatego też dobrym klientem jest taki, który ma dużo odwiedzin na stronie. Dla niego nawet 30% skuteczności to może być np. 100 tys. przychodu więcej. A wzrost o 100% to jest już sporo, a o 500% jak w Twoim przykładzie to ogromnie dużo, osiągalne przy porównaniu dobrego tekstu z kiepskim (a obecny na Uwolnij... aż taki kiepski nie jest;-)).
Ja chcę podkreślić, że czasami zwykłe dodanie fajnej grafiki do koljnej wersji oferty i np. jej skrócenie/wydłużenie może zdziałać cuda. Przynajmniej n.Rotator daje taką możliwość sprawdzenia czy mam rację
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum