Cześć, planujemy wprowadzenie nowego wzoru papieru firmowego. Chciałbym wprowadzić do jego wzoru hasło/zawołanie firmowe, które będziemy wprowadzać od stycznia. Hasło będzie w stylu: "Tworzymy przyjazną firmę!" lub " Budujemy lepszą przyszłość". Ostateczny tekst będzie zapewne inny ale jego klimat planujemy wlaśnie taki (przyszłość, budowa, cuś pozytywnego )Warto zauważyć, że papier firmowy jest używany w listach gratulacyjnych jak i w pozwach sądowych, czy zwolnieniach z pracy!
Czy macie doświadczenie, bądź wyrobioną opinię w takich sprawach?
Dodam, że działamy w branży technicznej b2b.
pozdrawiam
Zdecydowanie lepiej pisać na papierze firmowym, to nie ulega wątpliwości. Nie wydaje mi się sensowne porównywanie tego do pozwów sądowych i wymówień z pracy :-) Wszystkie poważne i większe firmy mają swój szablon papieru firmowego i z niego korzystają, to naturalne i normalne. Zalety są takie - kreuje się wizerunek, jest spójność marki, wsparcie brandu, informacje o firmie w stopce (dane kontaktowe), na każdej stronie wiadomo od jakiej to jest firmy itd. itp.
Natomiast pytania w Twojej ankiecie są tendencyjne ;-) Kiedy otrzymuję coś na papierze firmowym i jest tam slogan (domyślam się że o slogan Ci chodziło) to nie jestem ani negatywnie zaskoczony, ani pozytywnie zaskoczony. Ani nie jest mi to obojętne. Bo nie jestem w ogóle zaskoczony. Jest to po prostu standard, który przyjmuję jako coś pozytywnego.
Dodam jeszcze że powinniście trochę więcej pomyśleć o sloganie, to nie jest taka decyzja hop-siup. Co chcecie zakomunikować? Do kogo? Slogany które podałeś mogłyby pasować do każdej firmy, czy to jest przedsiębiorstwo usług komunalnych, czy producent obrabiarek. Co chcesz osiągnąć? Co chcesz pokazać potencjalnym i obecnym klientom oraz pracownikom? Do czego ma służyć slogan? Warto abyście się wysilili na więcej propozycji :-) Slogan ma wbrew pozorom duże znaczenie.
A czy jest możliwe, aby hasło na papierze firmowym było angielskojęzyczne?? Czy są w tym zakresie jakieś zakazy prawne?? Przejrzałem ustawę o języku polskim i nie znalazłem żadnego przepisu, który by to jednoznacznie zabraniał.
Cześć, planujemy wprowadzenie nowego wzoru papieru firmowego. Chciałbym wprowadzić do jego wzoru hasło/zawołanie firmowe, które będziemy wprowadzać od stycznia. Hasło będzie w stylu: "Tworzymy przyjazną firmę!" lub " Budujemy lepszą przyszłość". Ostateczny tekst będzie zapewne inny ale jego klimat planujemy wlaśnie taki (przyszłość, budowa, cuś pozytywnego )Warto zauważyć, że papier firmowy jest używany w listach gratulacyjnych jak i w pozwach sądowych, czy zwolnieniach z pracy!
Czy macie doświadczenie, bądź wyrobioną opinię w takich sprawach?
Dodam, że działamy w branży technicznej b2b.
pozdrawiam
Witam,
Warto umieścić hasło (obok obowiązkowego logo!) lub krótki tekst w nagłówku pisma firmowego. Pod warunkiem: 1. jest to hasło, a nie tekst wielowierszowy, 2. hasło zostało profesjonalnie przygotowane, spełniające warunki dobrego hasła. Pismo firmowe to wizytówka, szansa dla firmy na reklamę. Zmysł wzroku "chwyta" logo, a osoby myślące nad tym co widzą i podpisują zawsze skierują wzrok na tekst, mimo tego że powszechnie znane są argumenty przemawiające nad koniecznością graficznej oprawy dosłownie wszystkiego.
pzdr
Papier to nie wszystko. Zmiany w wizerunku powinny obejmować stronę internetową, wizytowki .. itd aby powstała spójna całść. Pytanie tylko jaką zmianę planowałeś, czy slogan ma wpływ na wygląd loga? Nokia connecting people to jednak coś innego niż Vichy zdrowie to podstawa zacznij od skóry (było też "Vichy - źródło zdrowej skóry").
Dla ciekawych zabawy logiem polecam "słowotwórczą" kampanię Snickresa (www.snacklish.com/).
Jeszcze może warto pamiętać o tym, że jeśli prowadzimy małą firmę, to nie naśladujmy kolosów o sprzedaży 1mld$ rocznie, tylko co najwyżej - jeśli już te marki nas kręcą - to spójrzmy jak promowały się, gdy były małymi firmami jak nasza. Wzorowanie marketingu małej firmy na dużej firmie to pierwszy krok do trumny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum