Wysłany: Sob Sie 23, 2008 5:41 pm Otwarcie sklepu w małym miasteczku. Jak dobrze zbadac rynek?
Witam!
Planuję otworzyć mały sklep z odzieżą w jednym ze szwedzkich miasteczek. Mieszkam tu już jakiś czas i zdążyłam sie nauczyć języka i wiem co i jak. Pomysł sklepu wywiązał sie z zainteresowań i również odczuć (moich i znajomych wokół) że oferta obecnych sklepów jest dość kiepska. Jest tu jeden dom towarowy, w którym dział odzieżowy jest wyjątkowo ubogi i asortyment się prawie nie zmienia, do tego jest zaniedbany i zakurzony. Oprócz tego jest sklep sieci Lindex (nieobecny w Polsce, ale może ktoś kojarzy), jest tu nieco więcej ciuchów dla kobiet w wieku 25 - 50 i dzieci ale też kiepski wybór; jeden sklep z odzieżą dla młodych kobiet ale to raczej przeciętne i klasyczne ciuchy, a cenowo to też nic specjalnego. Mężczyźni muszą się zadowolić sklepem Dressmann (kiedyś był taki sam w Klifie w Gdyni) i "Pepes", który raczej skupia się na drogich markach. Niedawno otworzył sie sklepik z odzieżą dziecięcą.Do tego 2 sportowe, w tym Inter Sport. Mimo to po większe zakupy wszyscy jeżdżą do miasta odległego o 100 km, często słyszę narzekania jakie to u nas nudne sklepy i że nic nie ma. Jesienią ma tu ruszyć budowa niedużej galerii handlowej, ale nikt nie wie jak to właściwie będzie wyglądać, wiadomo jedynie że może otworzą tam H&M (na stronie urzędu miasta ludzie piszą, co by chcieli zmienić w mieście i jest sporo chętnych na nowe sklepy znanych marek jak H&M) albo KappAhl.
Pomyślałam aby otworzyć sklep, w którym będzie trochę nowych rzeczy i który będzie wyróżniał się bogatym asortymentem, niskimi cenami i naprawdę dobrą obsługą oraz możliwością zamówienia konkretnych rzeczy w razie gdyby ktoś sobie zażyczył. Może dodatkowo będzie trochę dodatków i kosmetyków, ich wybór też jest dość kiepski (jedna droga perfumeria, albo zakurzony dom towarowy, w którym wszystkie kosmetyki są popróbowane przez małolaty) . Nie jestem jeszcze pewna na której grupie docelowej sie skupić, najchętniej kobiety i mężczyźni 15 - 45 lat + ewentualnie kobiety w ciąży. Próbowałam nawet nawiązać kontakty z polskimi dostawcami, ale nie widać, że im na mnie zależy bo jeszcze nikt nie raczył odpisać, odpisali za to z Danii i UK.
Pytanie brzmi: jak zrobić porządne badanie rynku, aby nic nie zchrzanic i dowiedzieć się, czy tutejszy ludek kupowałby w moim sklepie wystarczająco dużo i często? Czy zrobienie ankiet i pobieganie z nimi na mieście to dobry pomysł? Z góry dziękuje za sugestie.
Witaj,
Jak sama zauważyłaś, fajnym miejscem na badanie rynku jest strona urzędu miasta :) Zadawaj tam pytania, a ludzie odpowiedzą.
Chodzenie z ankietami, albo po prostu rozmawianie z ludźmi, to także dobry pomysł. Czasem wystarczy po prostu porozmawiać i wybadać sprawę, nie trzeba robić super-sformalizowanego badania. Takie rozmawianie formalnie i tak nazywa się "wywiadem pogłębionym" i/lub "grupą fokusową" :) Ale nazwy nie mają tu znaczenia.
Moim zdaniem obecnie jeszcze trochę brakuje Ci kierunku:
- grupa mężczyźni+kobiety jest bardzo niejednorodna pod kątem potrzeb ubraniowo-kosmetycznych :) chyba łatwiej jest wystartować ze sklepem albo dla tych, albo dla tych, szczególnie jeśli mówimy o ubraniach.
- kosmetyki a ubrania to także dwie różne bajki, połączenie ich w jednym sklepie jest możliwe, ale to już chwytanie dwóch srok za ogon.
- jeśli jesteś zainteresowana franczyzą, a domyślam się że tak, to i tak nie musisz definiować grupy docelowej, nie tworzysz nowej marki, Twój franczyzodawca będzie miał wszystko opracowane. To ułatwia sprawę.
- tworzenie nowej marki, nowej identyfikacji wizualnej itd. która konkurowałaby ze znanymi firmami jak H&M itp. może być trudne - jest to ryzykowny krok, potrzebujesz na to pieniędzy i doświadczenia. Przy tworzeniu marki nie powinnaś iść na łatwiznę i nadmiernie ciąć kosztów, bo ludzie do Ciebie nie przyjdą, jeśli marka nie będzie na poziomie... Czasem jednak ryzyko popłaca. Zwracam na to uwagę, może łatwiej zainteresować się franczyzą - decyzja należy do Ciebie.
W takim wypadku, o którym Ty piszesz wszystko zależy od wielkości i poziomu rozwoju miasteczka.
Poza tym zwróć uwagę na strony internetowe i kto z nich korzysta. Aby zrobić bezpłatne badanie możesz skorzystać z jotform.com. Na tej stronie zrobisz ankietę. Pamiętaj tylko, aby nie była zbyt długa. Najlepiej, żeby niebyła zbyt długa i treściwa. Pisałem już o tym na blogu w poście "Nie rób biznesu po omacku"Nie rób biznesu po omacku".
Taką ankietę możesz umieścić na paru stronach internetowych. Możesz też taką ankietę wydrukować i rozdawać pod sklepem spożywczym w miasteczku. Obiecaj rabat za wypełnienie jej.
_________________ Pozdrawiam,
Arkadiusz Zielazny
Czy masz odpowiedni wizerunek
i prowadzisz naprawdę dochodowy biznes ?
http://blog.labenete.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum